Genrebild. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Gruppboende kritiseras – äldre man låg och blödde i 14 timmar

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar kommunen för bristande vård och behandling av en man på ett gruppboende i Västerås.

Trots att mannen ramlade 12 gånger på en månad gjordes ingen ny riskbedömning eller vårdplan. En dag ramlade mannen och fick ett sår i huvudet som inte slutade blöda, sedan tog det 14 timmar innan ambulans tillkallades. Mannen dog fyra dagar senare.

Enligt anhörigs anmälan till IVO drabbades mannen även av brutna revben som trängde in i ena lungsäcken. Anmälaren menar att mannen dog av sina skador.

IVO slår fast att sjuksköterskan på boendet borde ha uppmärksammat att mannen gick på blodförtunnande läkemedel. Myndigheten menar också att den bristfälliga undersökningen och bedömningen efter fallet ledde till fördröjd vård och behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.