Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här borras de första hålen i Riddarhyttans marker. Hör geologen Hein Raat berätta vilka mineraler han hoppas hitta. Foto: Susanna Ahnlund

Här söker de efter värdefulla mineraler i Riddarhyttans marker: ”Nu har vi kört ut diamantborren”

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Eurasian Minerals Sweden AB har fått klartecken att provborra efter kobolt, koppar, guld och andra mineraler i Skinnskatteberg. I början av april satte de borren i marken.

I december 2016 fick Eurasian Minerals Sweden AB tillstånd att söka efter mineraler i Riddarhyttans marker. Företaget är ett dotterbolag till det kanadensiska prospekteringsföretaget EMX som har flera projekt i Sverige.

Stort område genomsöks

Det aktuella området sträcker sig genom Skinnskatteberg och är 8533 hektar stort. Under sommaren flög Eurasian Minerals över området med en mätare som reagerar på mineraler. Mätaren gav utslag på flera platser som de ringade in och bestämde sig för att fortsätta undersöka.

Tillstånd att provborra

De skickade in en arbetsplan över ett område kring Kärrbo, mellan Storsjön och Övre vättern, i Skinnskatteberg. Planen godkändes och i början av april rullade diamantborrarna ut i skogarna. Kärnor av berggrunden har borrats upp och ska skickas på analys. Om de finns spår eller tecken på mineraler i borrkärnorna kommer processen att fortsätta.
 

Hur länge kommer ni att provborra i Skinnskatteberg?

– Det beror såklart på resultatet men just nu har vi planerat att borra fram till midsommar, säger Hein Raat, geolog på Eurasian Minerals Sweden AB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer