”Gryningspyromanen” har bara dömts för en bråkdel av de bränder han misstänkts för genom åren. Foto: Robert Gustavsson / SVT

Gryningspyromanen häktas för försök till mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Den man som blivit känd som ”gryningspyromanen” häktades under fredagen.

Västmanlands tingrätt beslutade att häkta mannen på sannolika skäl misstänkt för försök till mordbrand och grovt hot mot tjänsteman.

Mannen, som är i 55-årsåldern, anhölls i onsdags. Enligt häktningsframställan ska mordbrandsförsöket ha skett i Köping i december 2017.

Kammaråklagare Frieda Gummesson kan i nuläget inte säga särskilt mycket om utredningen som hon förklarar bara har börjat.

– Det har gjorts en del husrannsakningar och det har tagits föremål i beslag, de föremålen ska undersökas och analyseras. Sen ska det också hållas några ytterligare förhör, säger hon.

Frieda Gummesson, kammaråklagare Foto: SVT

Nekar till brott

Den misstänkte mannen nekar till brott men enligt hans försvarsadvokat var han förberedd på att häktning skulle bli aktuellt.

Varför då?

– Så ligger det till i Sverige, att i princip nio av tio fall där någon blir begärd häktad av åklagare, så slutar det också med att den personen blir häktad, säger Viktor Svartz, advokat.

Vad säger han själv om att de här anklagelserna riktats mot honom?

– På grund av förundersökningssekretess kan jag inte nämna något närmare om vad han sagt i förhör eller liknande, men har nekar till brott.

Viktor Svartz, advokat Foto: SVT

Dömdes 2011

Mannen har kallats ”gryningspyromanen” sedan tidigt 2000-tal, då han misstänktes för en rad anlagda bränder under gryningen, framför allt i Skåne. 2011 dömdes mannen till åtta års fängelse för grov mordbrand. Han frigavs i mars 2016 och har sedan dess varit bosatt i Västmanland.

Åtal i målet ska vara väckt senast den 2 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.