År 2011 dömdes gryningspyromanen till åtta års fängelse i Ystad i Skåne Foto: SVT

Gryningspyromanen gripen på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Den man som blivit känd som ”gryningspyromanen” har gripits och anhållits på sannolika skäl misstänkt för försök till grov mordbrand och grovt hot mot tjänsteman. Brotten ska ha skett i Köping i december 2017 och januari 2018.

– Utredningen är i ett känsligt läge, så jag kan i nuläget inte avslöja mer än så, säger åklagaren Frieda Gummesson till VLT.

Mannen, som är i 55-årsåldern, har kallats ”gryningspyromanen” sedan tidigt 2000-tal, då han misstänktes för en rad anlagda bränder under morgontimmarna, framför allt i Skåne. Han har bara dömts för en bråkdel av de bränder han misstänks för.

Bor i Västmanland

2011 dömdes han till åtta års fängelse för grov mordbrand mot ett flerfamiljshus i Ystad, då 17 personer fick evakueras mitt i natten. Han frigavs i mars 2016 och har sedan dess varit bosatt i Västmanland.

När Kvällsposten träffade honom 2015 uttryckte han stor frustration över att samhället inte lät honom vara i fred och signalerade att karriären som pyroman inte var över.

– Det ska brinna igen, sade han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.