Foto: SVT

Gryningspyromanen kan dömas till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade gryningspyromanen lider inte av en allvarlig psykisk störning, visar den rättspsykiatriska undersökning som gjorts av mannen.

Därmed kan han dömas till fängelse. Mannen har åtalats för två fall av mordbrand alternativt försök till mordbrand. Förutom branden vid socialförvaltningens kontor i Köping gäller det en anlagd brand i en äldre träbyggnad i Arboga 2017.

Västmanlands tingsrätt har funnit bevisningen övertygande gällande Köpingsbranden, men ännu inte preciserat sig om Arbogafallet. Förhandlingen återupptas preliminärt på måndag.

Den åtalade har kallats gryningspyromanen sedan tidigt 2000-tal, då han misstänktes för en rad anlagda bränder under morgontimmarna, framför allt i Skåne. Han har bara dömts för en bråkdel av de bränder han misstänkts för. 2011 dömdes han till åtta års fängelse för grov mordbrand mot ett flerfamiljshus i Ystad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gryningspyromanen

Mer i ämnet