Snart kanske det inte längre kommer att vara polisens uppgift att hitta ägare till borttappade papegojor. Bra, tycker Roger Haddad (L). Foto: Polisen, TT

Haddad (L): Lämna inte in papegojor till polisen

Uppdaterad
Publicerad

I nästan en vecka har polisen i Västerås letat efter ägaren till en dvärgpapegoja som lämnades in förra veckan. Men snart kan ansvaret för bortflugna fåglar komma att flyttas från polisen till Länsstyrelsen. Det här är på tiden, säger Roger Haddad (L), riksdagsledamot från Västmanland som sitter i justitieutskottet.

Under onsdagen har den dvärgpapegoja, som i förra veckan lämnades in till polisstationen i Västerås, fått komma hem till sin ägare.

Det var den andra gången på kort tid som poliserna i Västerås fick sällskap av en bortflugen fågel.

LÄS MER: Fågeln har hittat hem – efter en natt på polisstationen

Men snart kan det komma att bli Länsstyrelsen, och inte polisen, som får ta hand om bland annat papegojor på vift. Detta enligt ett förslag till lagändring som just nu är ute på remiss.

”Hinner inte med sitt uppdrag”

En som har varit drivande i frågan är Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad, riksdagsledamot från Västmanland. Han var med när utredningen om polisens arbetsuppgifter tillsattes 2014.

– Vi behöver renodla polisens arbetsuppgifter i allmänhet, och se vad till exempel kommunen kan göra, och vad som ska ligga kvar på polisen. Polisen hinner inte med sitt uppdrag idag, säger Roger Haddad.

Enighet i frågan

Utredningen vad gäller djurärenden blev klar 2015 och lagändringen, som innebär att polisen bara ska ha med djur att göra vid fall som kräver polisens befogenheter och kompetens, föreslås träda i kraft 1 juni 2018. Enligt Roger Haddad finns en bred politisk enighet i frågan.

Vad skulle du själv göra om du hittade en papegoja?

– Jag skulle ringa Länsstyrelsen, säger Roger Haddad.

Renodling av polisens arbetsuppgifter på djurområdet

Förslagen innebär att Polismyndigheten endast ska utföra arbetsuppgifter som rör djur om de kräver de särskilda befogenheter och den kompetens som ryms inom Polismyndigheten eller om de av andra skäl bör handläggas av myndigheten.

Polismyndigheten ska inte längre ha det huvudsakliga ansvaret enligt djurskyddslagen för att transportera, förvara, sälja, skänka bort och låta avliva djur för att därefter administrera kostnader som detta har medfört.

Regeringen föreslår också att länsstyrelserna ska ta emot underrättelser om att någon har avlivat ett svårt sjukt eller skadat djur enligt djurskyddslagen samt att de flesta av arbetsuppgifterna enligt lagen om tillsyn över hundar och katter flyttas till länsstyrelserna.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2018.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.