Fågelvakten Ali Firas med nymfparakiterna Riki och Lala. Foto: SVT/Daniel Hedström

Fågeln har hittat hem – efter en natt på polisstationen

Uppdaterad
Publicerad

Den nymfparakit som igår fick plockas från en kvinnas huvud i Bäckby centrum av polisen har, efter en natt på polisstationen, fått komma tillbaka hem till Bäckby.

Under tisdagen kallades polisen till Bäckby centrum av en lite udda anledning. En fågel hade satt sig på en kvinnas huvud och ville inte flytta sig. Nymfparakiten satt alltjämt på kvinnans huvud när polisen kom till platsen.

Fågeln, som heter Lala, togs med till polisstationen i Västerås, men under onsdagen har den fått komma tillbaka hem till Bäckby.

– Det var ett hål i buren. Den lyckades knuffa upp dörren och flyga ut genom garagedörren och ut i naturen, säger Ali Firas som hämtade fågeln och vaktar den i ägarens frånvaro.

Nymfparakiten Lala trivdes bra på reportens huvud också. Foto: SVT/Ellinor Eriksson

Flög iväg med andra fåglar

Fågelns ägare och Ali försökte jaga efter Lala, men fågeln flög iväg med nyfunna fågelvänner i området, och hamnade alltså till slut på en kvinnas huvud i Bäckby centrum.

– Den brukar landa på folks huvud, den trivs bäst där. Det var säkert obehagligt för henne som inte är van, men de är inte så jobbiga de här fåglarna, man kan bara vifta bort dem. Men så länge den känner sig säker med någon så landar den tillbaka på huvudet igen, säger Ali Firas.

”Den är jättesnäll”

Ali menar att man inte behöver vara speciellt orolig om Lala sätter sig på ens huvud.

– Många tror att den vill bita. Det kan se ut som det, men det gör den inte. Den är jättesnäll, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.