Loket på godståget totalförstördes i krocken. Foto: Niklas Hagman

Halka orsakade tågolyckan i Hökmora

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av krocken mellan en timmerbil och ett godståg i Hökmora är nu klar. Enligt rapporten var det halka på vägen som orsakade olyckan.

Det var den första februari i år som ett godståg körde in i en timmerbil och ett släp lastat med grantimmer som fastnat på järnvägsspåret i höjd med Hökmora i Norbergs kommun.

När timmerbilen skulle köra över järnvägsspåret så gled den av vägen, trots att den körde sakta. Släpet fastnade mot en stolpe i järnvägskorsningen precis när godståget kom körande.

Enligt rapporten ska tåget ha kört i en hastighet på 86 kilometer i timmen när krocken inträffade.

Kastade sig ur tåget

Lokföraren lyckades kasta sig ut ur tåget men skadades allvarligt vid olyckan och vårdades på sjukhus i flera veckor efteråt. Timmerbilsföraren och en passagerare i timmerbilen ska också ha hunnit hoppa ur och klarade sig utan allvarliga skador.

Loket på tåget förstördes vid kollisionen och flög genom luften innan det landade vid sidan om spåret. Även nio vagnar spårade ur i samband med olyckan.

Enligt rapporten ska en av orsakerna till olyckan ha varit att ett snöfall under natten gjort vägen mycket hal. Trafikverkets entreprenör ska ha skottat vägen en halvtimme innan olyckan, men inte hunnit sanda den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.