Foto: Kobosko/Johansson, Hallstahammars kommun

Hallstaborna kritiska till P-hus

Publicerad

Ett parkeringshus. Det är vad som fått flest Hallstabor att höja frågande på ögonbrynen när kommunen bett om synpunkter på förslaget till ett nytt centrum.

– Många tycker att det är positivt att det byggs men många av synpunkterna gällde just parkeringshuset. Att man tycker det är onödigt för Hallstahammar, berättar Jacob Lithammer, planchef Hallstahammars kommun.

– Det vi behöver göra nu är ju att förklara syftet med parkeringshuset, att det inte byggs för behovet som det ser ut idag utan för framtiden när centrum har utvecklats och bostäderna till exempel är många fler. Någonstans måste ju folk parkera, fortsätter han.

Jacob Lithammer, planchef Foto: SVT

400 nya bostäder

Som SVT tidigare rapporterat har det tagits fram ett förslag till hur centrum i Hallstahammar ska kunna utvecklas på sikt.

I det har det till exempel getts plats åt 400 nya bostäder centralt, bland annat på idag obebyggda ytor och i hus ovanpå dem som redan finns i centrum.

Där finns förslag om nya rekreationsytor, en bäck över Hammartorget och alltså ett parkeringshus mitt emot vårdcentralen.

Fullmäktige ska klubba

Ett 80-tal synpunkter, från organisationer, företag, nämnder och framförallt privatpersoner kom in under tiden förslaget var ute på samråd.

– Nu revideras förslaget under sommaren och fram i höst ska vi sedan presentera det som går upp i Kommunfullmäktige, och som de ska besluta om.

– Efter det kan vi gå vidare med detaljplaneringen och titta på i hur många olika etapper byggena sedan kan genomföras, säger Jacob Lithammer, planchef Hallstahammars kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.