Han blir ny chef för Västmanlandsnytt

Publicerad

Anders Kauranen blir ny redaktionschef för Västmanlandsnytt alltså det som kommer att heta SVT Nyheter Västmanland nästa år. Han blir därmed också ansvarig utgivare för SVT Nyheter Västmanland.

Anders har lång erfarenhet av lokal journalistik. Nu senast från Norra Skåne och Skånska Dagbladet där han har varit reporter, biträdande redaktionschef och nyhetschef.

Han lämnade sin tjänst som nyhetschef på Norra Skåne i protest när grävande reporter omplacerades mot sin vilja på tidningen. Händelsen uppmärksammades stort i flera medier.

Hur känns det?
– Det känns väldigt bra, hedersamt att jobba med ett så bra team som svt i Västerås är, säger Anders Kauranen

Vad hoppas du kunna bidra med i SVT Västerås?
– Jag har jobbat i 25 år och har bred kompetens inom journalistiken, allt ifrån politik, sport och ekonomi och jag har dessutom arbetat länge som chef, säger Anders Kauranen

Varför tog du jobbet?
– Jag har jobbat med lokal journalistik i 25 år och satsningen SVT nu gör är klockren, det blir viktigare och viktigare med SVT i och med nedläggningen av TV4s lokalstationer och även neddragningarna inom dagstidningarna, säger Anders Kauranen.

Du har din bakgrund som journalist i Skåne, hur ska det bli nu att helt ändra geografiskt område?
– Det ska bli spännande, jag vet nästan ingenting om Västmanland, men det jag vet är att ni har tio kommuner, Västerås som är 6:e största stad med en stor industri och mycket högteknoligi och till det en glesbygd som det gäller att skildra för att vara heltäckande, säger Anders Kauranen.

På SVT Nyheter pågår ett större förändrings- och organisationsarbete i syfte att komma närmare publiken och stärka Sverigebilden.

– Anders brinner för lokal och regional journalistik och ser också vikten av av vi lyckas utveckla SVT:s regionala och lokala nyheter och nå de som vi inte når idag. Det känns mycket bra att han vill vara med och driva det arbetet på SVT, säger Karoline Spångberg Norlander, Nyhetschef Öst.

– Det känns hedrande att få uppdraget att vara chef för SVT Nyheter Västmanland. Det är en mycket kompetent redaktion som jag med mitt starka fokus på lokala nyheter ser fram mot att få leda. Det är en föränderlig tid för medierna nu och public servicesatsningen på att bli ännu mer lokala är helt rätt tänkt, säger Anders Kauranen.

Från mars 2015 utökar SVT sin lokala bevakning, då dagens 11 program blir 21.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet