Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då skrek jag 'Herrejävlar' och så small det” – SVT har träffat ett vittne som såg dödsolyckan, larmade och försökte hjälpa de skadade på plats. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Han larmade om dödsolyckan på E18: ”Såg något som kom – sen small det”

Uppdaterad
Publicerad

En man dog i torsdags vid en frontalkrock mellan en skåpbil och en veteranbil på E18 vid Sörstafors, väster om Hallstahammar. SVT har träffat ett vittne som ringde SOS och försökte hjälpa skadade på plats.

– Jag såg i vänstra ögonvrån något som kom. Jag skrek, för jag förstod att det skulle bli en krock, säger han.

Frontalkrocken mellan en skåpbil och en veteranbil inträffade utanför Hallstahammar, där E18 byggs om. I veteranbilen färdades en familj där föraren, en man från Örebro län, dog. Frun och en pojke i den bilen samt tre män i skåpbilen skadades.

Enligt åklagaren Carl-Johan Norström är mannen som körde skåpbilen anhållen och misstänkt för grovt rattfylleri, grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik.

Dödsolyckan på E18 i juli 2024

Vid platsen gäller högst 70 kilometer i timmen. Den enfiliga vägen har omkörningsförbud med heldragen linje, men ett vittne som körde mot Arboga berättar att han i ögonvrån såg skåpbilen komma snett till vänster bakom sig.

– Jag skrek, för jag förstod att det skulle bli en krock, säger mannen som vill vara anonym.

Hade 1,73 promille i blodet

Åklagaren säger att skåpbilsföraren erkänt i förhör att han påbörjade omkörning trots omkörningsförbud, samt att han gjorde en missbedömning.

Mannen är polsk medborgare och kom till Sverige två dagar innan dödsolyckan. I förhör har han berättat att han drack alkohol dagen innan. Enligt dokument som SVT har tagit del av hade mannen 1,73 i promille alkohol i blodet.

Den misstänkte begärdes häktad under onsdagen och häktningsförhandlingen äger rum på torsdagen.

Trafikverket utreder olyckan

Parallellt med förundersökningen gör även Trafikverket en utredning som de alltid gör efter en dödsolycka.

– Det enda vi kan säga nu är att Trafikverket utreder olyckan som hände, och kommer senare i höst att komma med en utredning som blir offentlig, säger Daniel Mossberg, kommunikatör på Trafikverket.

Enligt polisen tyder inget inledningsvis på att väglag eller skyltning varit bristfällig.

”Då skrek jag 'Herrejävlar' och så small det”. Hör mannen som ringde 112 om hans upplevelse av dödsolyckan på E18 i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på E18 i juli 2024

Mer i ämnet