Foto: Handelskammaren Mälardalen, SVT

Handelskammaren: ”Det här banar vägen för fler”

Uppdaterad
Publicerad

Att Amazon Web Services etablerar sig i Västerås välkomnas av Handelskammaren Mälardalen.

– Det sätter Västerås på kartan, säger Anna Holmström, platschef.

Under tisdagsmorgonen kom beskedet att den amerikanska nätjätten Amazon Web Services storsatsar i Sverige, och öppnar datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm.

Läs mer: Amazonchefen: Troligt att vi kommer att utöka på sikt

– Det är jättepositivt. Det stärker vår näringslivsprofil. Det tyder också på ett gott samarbete i regionen, med Eskilstuna och Katrineholm. Dels kommer det att innebära nya arbetstillfällen, men också kommer det att finnas en marknad för kringtjänster, så andra företag gynnas, säger Anna Holmström, platschef på Handelskammaren Mälardalen.

”Kommer locka kompetens”

Hon menar att det är en kombination av tillgång till mark, bostäder och ett rikt kulturliv som lockar den här typen av stora etableringar till Västerås.

– Det här banar vägen för fler. Det visar att man har förmåga och vlja. Det sprider sig ganska snabbt. Det kommer att locka kompetens till Västerås och vi kommer att få lättare att behålla de som utbildar sig, säger Anna Holmström.

Läs mer: Ministern hyllar kommunerna för Amazonetableringen

Även fackförbundet Sveriges Ingenjörer ställer sig också positiva till etableringen.

– Det kan medföra ökad efterfrågan på arbetskraft, något som i sin tur leder till ökade löner i regionen. Det finns såklart en risk att arbetsvillkoren inte är så bra som man kan hoppas, men vi har många ingenjörsföretag med vettiga arbetsvillkor i regionen. Man kommer att behöva anpassa sig till verkligheten så att säga, säger Bertil Nordqvist, distriktsordförande i Västmanland på Sveriges Ingenjörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.