Det är kommunen och handelsföreningen som finansierar ordningsvakterna men de har ett tätt samarbete med polisen Foto: SVT/TT

Ordningsvakter i Hallstahammar i sommar

Uppdaterad
Publicerad

För att undvika de problem de såg förra sommaren så har handelsidkare och kommunen valt att finansiera ordningsvakter.

– Jag som arbetsgivare måste kunna säkerställa mina anställdas trygghet, säger Marie Söderberg från den lokala företagarföreningen.

– Det är främst en trygghetsfråga, säger Marie Söderberg som tar som konkret exempel en händelse i våras då hennes anställd blev sparkad på i butiken.

Hon menar att oftast så handlar det inte om stora händelser men i och med att det var stökigt förra sommaren så känner en del personal och allmänhet otrygghet.

Marie Söderberg från Företagarföreningen i Hallstahammar är nöjd med samarbetet mellan kommunen, polisen och socialtjänsten för att öka tryggheten i centrum. Foto: Rebecka Mårtensson/SVT

Upprättat samarbete efter förra sommaren

För att undvika förra sommarens problem i Hallstahammar så har Företagarföreningen, kommunen, polisen och socialtjänsten inlett ett samarbete.

En del i det är att två ordningsvakter ska vara på plats i centrala Hallstahammar under sommaren, till att börja med.

– Närvaro gör folk tryggare och det är svårt för polisen att vara synligt närvarande när vi jobbar med många andra saker, säger Per Ersgård, polis i Hallstahammar.

Ordningsvakt större befogenhet än väktare

Ordningsvakter jobbar framförallt kommunikativt och försöker genom att vara närvarande avvärja konflikter och eventuella brott. De, till skillnad från väktare, har rätt att hålla kvar personer i väntan på polis.

Efter kontorstid så delar Hallstahammar på polisnärvaro med fyra andra kommuner i västra Mälardalen.

Initiativ av kommunen och näringsidkare

Det är kommunen och handelsföreningen som finansierar ordningsvakterna men de har ett tätt samarbete med polisen, som ser på det positivt.

– Det blir som polisens förlängda arm, en samverkanspartner, säger Erik Oskarsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef på Polisen i Köping.

Han jämför det med att precis som det finns ordningsvakter på nattklubbar och idrottsmatcher för att det ska kännas tryggare så kan det finnas behov av ordningsvakter i vissa centrumkärnor.

– I den bästa av världar så var vi fler poliser så kanske de inte skulle behövas. Men som det ser ut nu så behövs ordningsvakter i vissa centrumkärnor på vissa tider.

Räcker Polisen till i Hallstahammar tycker du?

– Ja, vi räcker till för de mest prioriterade uppgifter men att patrullera i centrumkärnan, som en ordningsvakt kan göra, där har vi svårt att räcka till fullt ut, säger Eric Oskarsson tillförordnad lokalpolisområdeschef på Polisen i Köping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.