Häng med upp på Landsberget, 217 meter över havet, där man nu kan koppla av i en hängmatta. Foto: Melker Blomberg

Hängmatteskog ska göra Landsberget till än attraktivare utflyktsmål

Publicerad

Flera åtgärder har gjorts för att det redan populära Landsberget, söder om Fagersta, ska bli ett ännu attraktivare utflyktsmål. Bland annat har färgglada hängmattor hängts ut i skogen – 217 meter över havet.

Tillsammans med Vretarne byalag och med hjälp av den lokala naturvårdssatsningen LONA har Fagersta kommun satt upp nya skyltar och anslagstavlor och gjort i ordning en ny utkiksplats.

På toppen finns flera rastplatsmöbler, ett vindskydd och en grillplats och därifrån leder en 300 meter brant stig till de nya utkiksplatsen.

Meningen är att de färgglada hängmattorna som hängts ut på toppen ska vara platser att vila ut i.

– Vi testar med tre stycken och om de håller och får vara ifred så är det mycket möjligt att det blir fler, säger Raija Edvinson på Fagersta Turism.

Vi testar nu med tre stycken men det är möjligt att det blir fler hängmattor, säger Raija Edvinson på Fagersta Turism. Foto: Melker Blomberg/svt

Landsberget

Landsberget är ett urberg strax söder om Fagersta som lockar vandrare, klättrare och cyklister. Utsikten är milsvid.

Här finns bland annat gruvor, grottor och klippor och spår av istiden då endast översta delen av Landsberget stack upp.

De högsta belägna delarna består till en viss del av artfattig barrskog. Längs vandringen uppför berget syns flera så kallade klapperstensfält och längst ner i sluttningen finns våtmarker och kärr där det bland annat förekommer orkidéer.

Längs vandringsleden Issjöstigen finns bland annat en stor blockgrotta och en kanjon.

Källa: Fagersta kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.