Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se resultatet av dykningarna – en 3D-modell av tunnrummet. Foto: Dykprojektet Sala silvergruva

Här är 3D-modellen av undervattensrummet i Sala silvergruva

Uppdaterad
Publicerad

Dykarklubben har fått ihop en 3D-modell av ett spännande undervattensrum. Enligt deras undersökningar kan det ha skett djärva experiment i det gamla tunnrummet.

Det gamla tunnrummet har varit täckt av vatten sedan mer än 100 år tillbaka. Här finns mycket större tunnor än i andra gruvor från samma tidsperiod. Nu återupptäcker dykarna från Sala silvergruva dykarklubb den historiska miljön, och med hjälp av historiska källor har de kunnat fastställa vad rummet har använts till.

Micael Björk och Dykprojekt Sala Silvergruva kan visa att Tunnrummet har varit en försöksanläggning för urlakning av silver på kemisk väg. Det gick till så att malmen krossades, kloridiserades och sköljdes med en lösning bestående av svavelsyra eller kopparsulfat och vatten. Av processen bildades silversulfid.

Omfattande kartläggning

Micael Björks efterforskningar visar att resultatet av försöken, som i historiska källor omtalas som djärva, inte motsvarade förväntningarna. Verksamheten lades ned efter en tid.

3D-modellen av tunnrummet är en del av den omfattande kartläggningen av ett helt golv i gruvan.

I klippet ser du Dykprojekt Sala silvergruvas 3D-modell av Tunnrummet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.