Amazons planerade datacenter i Västerås. Foto: Sweco

Här är Amazons planerade datacenter i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Till sommaren planerar man att börja bygga Amazon Web Services nya datacenter i Västerås. Nu pågår kommunens förberedande arbeten så att bygget ska kunna komma igång.

Tomten som Amazon Web Services ska bygga på ligger på Kvastbruket, i närheten av Hökåsen, och är 30 hektar. Amazon Web Services tänker bygga fyra datahallar med dataservrar, 200 gånger 60 meter vardera. Byggnaderna kommer att vara utrustade med totalt 72 dieseldrivna generatorer som ska säkra upp eltillgången på anläggningen vid strömavbrott.

2022 beräknas datacentret uppnå full kapacitet, men det är tänkt att börja tas i bruk redan under nästa år.

Sädesmagasin måste flyttas

Men innan bygget kan komma igång har Västerås stad tagit på sig att bland annat flytta ett stort sädesmagasin till Vallby friluftsmuseum. Den åtgärden beräknas kosta runt två miljoner kronor. Man kommer även att leda om ett dike och anlägga en 8.000 kvm stor dagvattendamm.

Totalt kommer Västerås stad att lägga cirka 8,8 miljoner kronor på att marken ska kunna bebyggas. Utöver det kommer staden att delfinansiera en infartsväg till området med två miljoner kronor.

LÄS MER: Amazon etablerar datacenter i Västerås

Enligt Västerås stad är detta åtgärder som hade behövt göras ändå inom en snar framtid – även om Amazonetableringen har snabbat upp processen. Senast i början av juni ska kommunens åtgärder på marken vara klara.

Har redan börjat rekrytera

Hur många anställda som datacentret kommer att ha vill Amazon Sverige fortfarande inte gå ut med. Däremot uppger de att det handlar om datacenteringenjörer, supportingenjörer, chefer och säkerhetsspecialister, och dessa har man redan påbörjat rekryteringen av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer