Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I'm on fire!” – i klippet tittar Erik Boivie och paracoach Emma Hedlund Vestin tillbaka på VM-framträdandet i pole. Foto: privat /Jenny Berggren SVT

Här blir västeråsaren Erik Boivie historisk – tar VM-guld i poledance: ”I'm on fire”

Publicerad

Tack vare paraidrottaren Erik Boivie, 28, kommer det framöver att finnas ytterligare en tävlingskategori när internationella mästerskap i poledance avgörs: Special Pole. Västeråsarens debut på VM i Polen nyligen blev en succé.

– Det är en dröm som blivit sann, säger Erik.

När SVT Nyheter Västmanland träffade Erik Boivie, och polecoachen  Emma Hedlund Vestin, i polestudion för ett par år sedan var drömmen att få tävla på SM.

Resan gick dock längre än så – till VM i Polen dit Erik fick en inbjudan efter att han gjort ett uppvisningsnummer på SM.

Skapades ny kategori

– Jag och Kaitlin Rawson, som är världsmästare i Para Pole PPM1 och både svenska och internationella pole- och aerialförbundet har engagerat oss för att Erik skulle kunna få bedömas och tävla i en rättvis kategori, berättar Emma Hedlund Vestin.

Eftersom kategorin Para Pole, för personer med fysiska funktionednedsättningar, inte rymmer tävlande med intellektuell- eller kognitiv funktionsnedsättning skapades klassen ”Special Pole”.

En som det bestämts kommer att finnas i internationella sammanhang från 2024. 

Medaljen på väggen

Bakom de 21,6 av 40 möjliga poängen som Erik fick av domarna på VM ligger år av träning, flera månader på elitnivå. Nu väntar välförtjänt vila.

– Jag har guldmedaljen hemma. På väggen i vardagsrummet mellan en tavla och filmhyllan, säger han.

I klippet visar Erik och hans coach videos från tävlingen – och avslöjar vilken ny sport han nu ska satsa på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.