Ebba Brahes lusthus i Skinnskatteberg. Foto: Ludwig Vesterström/SVT.

Här förnyas historien om det anrika Ebba Brahes lusthus i Skinnskatteberg

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår restaureringar av det historiska Ebba Brahes lusthus, en renovering som för oss tillbaka till 1600-talet och en kunglig kärlekhistoria.

– Som det ser ut idag skulle panelen kunna vara 200, kanske 300 år, säger Peter Ström, timmerman.

Lusthuset som är beläget i Bockhammar, strax utanför Skinnskatteberg, tillhörde en gång i tiden Ebba Brahe då bruket ägdes av Brahe-familjen. När lusthuset byggdes är i nuläget oklart, men enligt vindflöjeln som finns på taket går det att utläsa år 1636, vilket gör det till landets äldsta lusthus.

Enligt historien ska Ebba Brahe och kung Gustav II Adolf ha haft en kärleksrelation i sin ungdom. Men enligt kungens mor, änkedrottningen Kristina, var Ebba Brahe inte tillräckligt fin för att bli kungens fru.

Stort renoveringsbehov

Arbetet som påbörjades i september i år innefattar stora restaureringar av lusthuset. Grunden, vissa delar av taket och panelen ska bytas ut, ett arbete som beräknas vara klart till sommaren 2022.

– Skicket är dåligt eftersom den står i vatten. Den delen som är ovanför vattnet ruttnar ganska omgående, säger Peter Ström, timmerman.

I klippet besöker SVT Västmanland renoveringen av Ebba Brahes lusthus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.