Veronica Dahlberg, administrativ assistent på kultur och fritid i Skinnskattebergs kommun berättar om lusthuset som idag är lyft från sin plats i vattnet. Foto: Ludwig Vesterström/SVT

Planen för Ebba Brahes lusthus i Skinskatteberg: ”Unikt byggnadsminne som bör bevaras för framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har lusthuset varit i stort behov av en restaurering och efter att Skinnskattebergs kommun köpte byggnadsminnet och marken runtomkring 2020, påbörjades planerna för renoveringen.

– Det är ett unikt byggnadsminne som bör bevaras för framtiden, så att många besökare kan komma hit och uppleva platsen, säger Veronica Dahlberg, administrativ assistent på kultur och fritid. Skinnskattebergs kommun.

I projektet ingår förutom Skinnskattebergs kommun även Länsstyrelsen Västmanland och Jordbruksverket. Totalt beräknas renoveringen kosta över en miljon kronor och projektet beräknas vara klart till sommaren 2022.

– Det har under flera år varit aktuellt att det behöver göras en restaurering, säger Veronica Dahlberg, administrativ assistent på kultur och fritid i Skinnskattebergs kommun.

I klippet berättar kommunen om hur själva renovering kommer att gå till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.