Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Ingalill Ålander (i mitten) åker raggarbil för första gången. Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Här ger sig pensionärer ut på raggarrunda: ”En upplevelse utöver det vanliga”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en efterlängtad cruising som genomfördes efter att pandemirestriktionerna har släppt. Bernt Andersson, som har bott i Kungsör sedan 1938, fick åka med i en Cadillac cab.

– Jag har aldrig sett Kungsör från en sådan här bil, så det är en upplevelse utöver det vanliga, säger han.

Flera personer från Trygghetsboendet Misteln och en person från Södergården fick uppleva Kungsör från jänkare under söndagen.

– Det var bra att de ordnade det här. I vardagarna brukar det vara bingo och gymnastik och allt möjligt, men på helgerna är det lugnt annars, säger Ingvar Andersson.

Bakom arrangemanget stod Raggarkompaniet Mälardalen som har ställt upp på förfrågningar om seniorcruising sedan drygt tio år tillbaka. Arrangören Maths Gustavsson berättar hur det startade.

– Jag jobbade med färdtjänst i Eskilstuna när svärmor nämnde på dagverksamheten att vi hade jänkare och personalen frågade om vi kunde ta med pensinärerna ut på en runda och vi nappade direkt.

Kör ideellt

Sedan dess har det utökats, men det var första gången de ställde upp på seniorcruising i Kungsör.

– Det var underbart att åka med pensionärerna, vi lyssnade på musik och en dam berättade om att hon varit ihop med en man som hade en gammal Mustang, berättar Maths Gustavsson.

Raggarkompaniet kör ideellt.

– Vi begär inget tillbaka, bara en kopp kaffe. Det ger så mycket tillbaka, man blir varm i hjärtat. När jag blir äldre och slutar köra bil då vill jag också få chansen att komma ut en gång till, säger Maths Gustavsson.

Kommer tillbaka

Aktiviteten kom till efter att pensionärerna på Trygghetsboendet Misteln och Södergården önskat det.

– Under pandemirestriktionerna har det inte funnits så mycket aktiviteter så jag tror att det finns ett sug efter att göra saker och kanske nya saker, säger Anna Hellberg, aktivitetssamordnare på Kungsörs kommun.

Och Raggarkompaniet kommer tillbaka.

– Vi fick förfrågan från Kungsör om att komma tillbaka, så vi kommer igen i september, berättar Maths Gustavsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer