Barkborrehundarna är specialutbildade till att känna och lokalisera dofterna som insekterna avsöndrar. Foto: Jenny Berggren/SVT

Här jagar hunden Whisky granbarkborrar i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

I ett pilotprojekt tar nu Västerås stad hjälp av hundar i arbetet med att kartlägga var den aggressiva granbarkborren fått fäste. Under några dagar går femåriga Whisky och hans kollegor igenom 200 hektar skog och markerar träd som blivit angripna.

– Det är ett komplement till andra insatser, vi behöver all hjälp vi kan få, säger skogsvaktare Jörgen Gustafsson.

De stora angreppen av granbarkborre gjorde att Skogsstyrelsen i våras utropade Västmanland till bekämpningsområde. Av den 3 500 hektar stora skog som Västerås stad äger, är stora delar skadad.

De specialsökhundar som nu anlitats i ett försök att snabbt kontrollera skogsområden, kommer från Munktorp i Köpings kommun och har tränats i att upptäcka de feromoner som ingår i insekternas doftkommunikation.

Nytt i Mellansverige

Ekipagen söker av skogsområden och hundarna markerar angripna träd som sedan ska kunna tas ner innan barkborrarna svärmar och sprider sig till friska träd i närheten.

Metoden har prövats i södra Sverige men är ovanlig i Mellansverige. Efter de här första dagarna ska en utvärdering få visa om och i så fall hur samarbetet med hundarna ska fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.