Av säkerhetsskäl måste angripna träd kring motionsspåren på Björnön nu tas ner. – Jag hoppas att alla respekterar skyltar och band som vi sätter upp, säger Mårten Gustavsson, skogsinspektor. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Se upp i motionsspåren – nu börjar avverkningen av 2000 träd på Björnön

Uppdaterad
Publicerad

Efter granbarkborrens framfart – nu har avverkningen av angripna granar inletts på Björnön i Västerås. Den här gången handlar det om några hundra träd, men på öns södra del är angreppet dubbelt så stort som inventeringen i somras visade.

Granbarkborren har härjat hårt under 2018 och 2019. I naturreservatet på Björnnön i Västerås finns ett område som är kraftigt angripet. Vid inventeringen i somras var prognosen cirka 1000 träd, men nu handlar det om det dubbla.

– Det blev två svärmningar av den här insekten under förra året, säger Mårten Gustavsson, skogsinspektor på Mellanskog.

Eftersom det vistas mycket människor på Björnön behöver man nu av säkerhetsskäl ta ner de angripna träden i och runt 2,5 kilometersspåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.