Mårten Gustavsson, skogsinspektor, beskriver hur granbarkborren angriper träden. Foto: SVT/Adam Sjöborg

Tusentals träd fälls när granbarkborren ska bekämpas i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Granbarkborren ska bekämpas på flera ställen i Västerås. I närtid ska bland annat 500 träd avverkas i Dingtuna och till vintern ska 1 000 granar bort från Björnön.

Torkan 2018 har kraftigt gynnat granbarkborren som har mångdubblat sin population. Skog avverkas på flera håll i landet för att stoppa skalbaggen. Västerås är en av kommunerna som drabbats och nu ska man avverka skadad skog även där.

– Vi ska avverka på de ställen vi identifierat där träden påverkar människor. Det går inte att låta dessa granar stå och vila gällande säkerheten har kommunen ett stort ansvar, säger skogsinspektor Mårten Gustavsson på Mellanskog.

Inom en månad kommer man börja ta bort granarna i Dingtuna. Till hösten och vintern är tanken att avverka angripen och skadad skog även på Bäckby, Eriksborg och på Björnön. På Björnön är det drygt 1 000 träd som ska bort, men det är en preliminär siffra som kan ändras beroende på när frosten kommer.

– Det kommer inte bli kalhyggen, men det kommer märkas och bli luckor, säger Mårten Gustavsson.

Förhoppningen är att kunna ersätta granträden genom att driva upp andra träd som till exempel ek, rönn och björk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer