Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att tillverka en prototyp tar 3,5 timme och kostnaden landar på 15 kronor. Förhoppningen är att kunna tillverka fler och snabbare. Foto: Caroline Slotte/SVT

Här tillverkas skyddsmaterial till sjukhusen med hjälp av 3D-skrivare

Uppdaterad
Publicerad
När alla aktiviteter blev inställda och lokalerna gapade tomma, så började personalen på Expectrum i Västerås tillverka skyddsmaterial med sina 3D-skrivare. Hittills har cirka 50 masker levererats till vården.
– Vi kände att vi vill hjälpa till med det vi kan och med den utrustning vi har, säger Edvin Fernqvist som är teknikguide.

Skyddsutrustningen tvättas innan den levereras och efter användning granskas och utvärderas den av sjukhuspersonalen. Att tillverka en utrustning tar 3,5 timme och kostar cirka 15 kronor att producera.  

– Det är ett arbete som tar tid och vi hoppas att kunna producera mer och snabbare senare, säger Edvin Fernqvist på Expectrum. 

Henrik Remahl, projektledare på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Västeårs, berättar att engångsmaskerna som fanns är slut och att det nu finns ett omedelbart behov att få in material. 

– Man har begränsad tid att designa något, så vi har varit tvungna att använda prototyperna i verksamheterna, säger han.

Henrik Remahl som är projektledare på IVA betonar att alla prototyper granskas av sjukvården och utvärderas. Foto: Caroline Slotte/ SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet