Långa väntetider att träffa läkare och sjuksköterska när man besöker barnakuten i Västerås på grund av RS-virusets tidiga framfart. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Hårt tryck på barnkliniken i Västerås: ”Avdelningen är fullbelagd”

Uppdaterad
Publicerad

RS-virussäsongen har startat intensivt och tidigt jämfört med tidigare år. På Västerås sjukhus är det många barn som söker vård just nu. Enligt Eva-Lotta Steen, enhetschef på barnkliniken på Västerås sjukhus, kommer det även fortsätta så en tid framåt.

– Man kan fundera kring de här släppta restriktionerna, när barnen inte har utsatts för så mycket smitta tidigare, säger hon.

Många fall av RS-virus bland spädbarn rapporteras nu in till Folkhälsomyndigheten. Och det är framförallt barn under ett år som kan bli svårt sjuka och få ansträngande hosta och andningssvårigheter.

Hur orolig ska man vara för RS-virus som förälder med en nyfödd?

–  Om man har ett svårt sjukt barn eller ett för tidigt fött barn så kan det vara farligt, men för de allra flesta så är det som en lindrigare förkylning, säger Eva-Lotta Steen, enhetschef på barnkliniken på Västerås sjukhus.

I klippet berättar Eva-Lotta Steen om RS-viruset och situationen på barnkliniken på Västmanlands sjukhus Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.