Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Planerat att sälja 7 000 julgranar” – julgransodlaren Lisa Nylinder måste kraftigt revidera säljmålet till 700 stycken då hon bara fått dispens för odlingar på åkermark. Foto: Audrey Erath/SVT

Hela Lisas julgransodling ligger i svinpestdrabbade området: ”Väldigt frustrerande”

Uppdaterad
Publicerad

Vanligtvis innebär den här tiden på året bråda dagar för en julgransodlare. Men i år är inget sig likt för Lisa Nylinder utanför Västerfärnebo – hela hennes granodling ligger fem kilometer in i den smittade zonen för afrikansk svinpest. Siktet på 7000 sålda granar tvingas hon nu kraftigt revidera till 700 stycken.

Lisa Nylinder har odlat julgranar i tio år i Norrhörende, strax utanför Västerfärnebo i Sala kommun. För två år sedan kunde försäljningen ta fart på allvar och Lisa blev julgransodlare på heltid. Men i början av september la sig restriktionerna mot den afrikanska svinpestens som en förlamande hand över hennes granodlingar.

– Det är väldigt frustrerande, vi har ju satsat både pengar och tid i det här, säger hon.

Tycker du restriktionerna är rimliga?

– Jag respekterar dem och tycker att det är viktigt att följa dem. Men det viktigaste för mig är ju att kunna bedriva min verksamhet, så där hoppas jag att vi ska kunna hitta lösningar för det.

Oro för våren

Nyligen fick Lisa besked från Jordbruksverket att hon får dispens för att ta hand om och sälja granar som växer på åkermark, vilket bara motsvarar tio procent av årets julgranar. De övriga 90 procenten växer på skogsmark.

– Får vi åtminstone sköta om dem i vår så går nog de allra flesta att rädda. Men får jag inte gå ut och formklippa dem så kommer jag förlora ungefär fem generationer av julgranar framåt.

Ansökt om ersättning

Lisa har ansökt om ersättning hos Jordbruksverket för årets förväntade försäljningstapp. Skulle hon dessutom inte få sköta om sina granar i vår rör det sig om mer pengar är det maxbelopp hennes verksamhet i dagsläget har rätt att söka ersättning för – 2,3 miljoner.

– Jag tycker ju att alla verksamheter som blir begränsade ska ha rätt till ersättning för det man faktiskt mister under den här tiden. Men jag tycker fortfarande att det viktigaste är att hitta sätt att kunna bedriva verksamheten på istället.

I klippet ovan: ”Bjudit in Jordbruksverket” – Lisa hoppas på lösningar för hennes julgransodling.

Åsa Eriksson (S) kräver snabbare agerande från regeringen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snabbare besked om svinpestersättning? Både Åsa Eriksson (S) och Caroline Högström (M) kommer lyfta frågan om drabbade företag, men har olika syn på regeringens agerande. Foto: Audrey Erath/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.