Foto: TT

Heltidsjordbruken blir färre

Uppdaterad
Publicerad

Precis som i resten av landet minskar antalet heltidsjordbruk även i Västmanland. Minskningen, procentuellt sett, är dock inte lika stor som på andra håll.

Mellan 2007 och 2016 minskade antalet heltidsjordbruk i Sverige med 17 procent. Det enligt nya siffror från Jordbruksverket.

I Västmanland gick heltidsjordbruken från 414 stycken till 384 stycken under perioden på nio år. Det motsvarar en minskning med 7 procent, vilket är den minsta, procentuellt sett, vid en jämförelse på länsnivå.

Störst minskning, 40 procent, syns i Norrbotten.

– Husdjursskötsel är den största inriktningen bland heltidsjordbruk och det är också där som antalet företag har minskat mest i absoluta tal. Särskilt antalet företag med mjölkkor har gått ner mycket, säger Johan Holmer, statistiker på Jordbruksverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.