Så förändras din hjärna av stress

Uppdaterad
Publicerad

Förutom att träna och att stimulera hjärnan med nya utmaningar så är det också av stor vikt att vi ger hjärnan tid för återhämtning. Det kan man göra på många olika sätt. Maria Ekman från Västerås väljer att yoga.

– Man blir stressad om man på något sätt är i obalans i kroppen. Så får man någon gång känna på att riktigt komma ner i balans, så har det ofta en väldig effekt för människor, säger yogainstruktören Maria Ekman.

Stress ger förändringar i hjärnan

En studie från Karolinska institutet visar att långvarig arbetsrelaterad stress ger förändringar i hjärnvävnaden. Med magnetkamera kunde forskare visa att långvarigt stressade personer hade mindre grå hjärnsubstans i den delen av hjärnan som ska kanalisera stressimpulser på ett rationellt sätt, jämfört med personer som inte var stressade. Och det här påverkas oss mycket.

Träningens påverkan på hjärnan

– Det är framför allt att kroppen får problem att göra nya celler och rensa ut giftämnen som skapas vid svår stress. Det måste kroppen få ta hand om, rensa ut och nollställa, säger stressföreläsaren Mats Peterson från Västerås.

Lär dig att ”vila vaken”

En lösning för att komma åt stressen är att ge hjärnan tid för återhämtning. Dels genom den viktiga sömnen, men också genom att ”vila vaken”.  Det innebär att man tar bort alla yttre intryck från jobb, teknik, sociala medier, och går in i ett mer meditativt tillstånd. Det kan man göra på många olika sätt.

– En helt perfekt grej är att åka och fiska. Att kasta ut ett flöte och sitta och titta på flötet. Helt plötsligt har det gått fyra timmar och ingenting har hänt. Men i kroppen har du verkligen städat undan, tagit bort massa frustrationer, kommit ner i varv och startat en reperation som är ovärderlig, säger Mats Peterson.

Avslappning kan inte stressas fram

Yogaläraren Maria Ekman säger att det kan ta lite tid att lära sig att slappna av. Och det måste det få göra, avslappning kan inte stressas fram.

– Den första upplevelsen av en yogaklass kanske inte är så positiv för att man helt enkelt inte kan nå den där nivån av balans. Man tänker på en massa andra saker och har livet med sig. Men kan man ge det lite tid, så att det inte måste ske så där snabbt som allting måste, så är det för en väldigt god sak, säger Maria Ekman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träningens påverkan på hjärnan

Mer i ämnet