Västmanland i topp både vad gäller den akuta vården samt eftervården vid hjärtinfarkter Foto: Björn Larsson Ask/TT

Hjärtinfarktsvård i topp

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad placerar sig Västmanlands sjukhus i Västerås i topp bland landets 72 sjukhus i Swedehearts kvalitetsindex. Västmanlands sjukhus Köping hamnar på en sjätte plats.

–Oerhört roligt! Vi har förbättrat oss ytterligare jämfört med förra året. Det är ett idogt arbete och noggrannhet från alla medarbetare som ligger bakom framgången, säger Charlotta Hammar, ansvarig överläkare på Hjärt- och akutmedicinska sektionen på Västmanlands sjukhus.

Sedan flera år mäts olika delar inom hjärtinfarktvården, både akutavården och kring uppföljningen upp till ett år efter en hjärtinfarkt. Varje klinik poängsätts beroende på hur väl man klarar att uppnå målen, exempelvis tid till kranskärlsröntgen och ballongvidgning, medicinsk behandling, blodtrycks- och blodfettsmål, rökstopp och fysisk träning.

–Rapporten visar att länets hjärtsjukvård har tagit ytterligare steg framåt, och är ett kvitto på att vårt målinriktade arbete för att förbättra hjärtsjukvården i länet är framgångsrikt, säger Charlotta Hammar.

Årsrapport 2016 finns att läsa på Swedehearts webbplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.