Joel Borkings band tillhör de yngsta som repar i Fagerstas replokaler – nu hoppas de att kommunen vill hjälpa till att starta en knutpunkt för unga som vill prova spela i band. Foto: Joel Borking, Ellinor Eriksson/SVT

De sänker medelåldern i Fagerstas replokaler

Publicerad

Fagersta – känt för band som the Hives – har en ambition om att behålla sitt rykte som musikstad i framtiden. Men i stans replokaler är medelåldern hög, och nu befarar bland andra föreningen Tid Är Musik att det inte blir något generationsskifte.

Det är i en lokal där just the Hives tidigare har repat som SVT Nyheter Västmanland träffar Joel Borking, ordförande för föreningen Tid är Musik, som hyr nio replokaler av Fagersta kommun.

Joel Borking, ordförande för Tid Är Musik, i av de replokaler som föreningen hyr. Foto: Ellinor Eriksson/SVT

Replokalerna används flitigt och det finns till och med några band som står i kö.

– Det är allt från punk på svenska till heavy metal till 60- och 70-talsrock. Så det är väldigt blandat men jag skulle säga att alla band låter mycket gitarrer och högt, säger Joel Borking, ordförande för Tid är Musik.

”Kommer till slut dö ut”

Men de flesta har en sak gemensamt – och det är snittåldern. Joel Borking tror att den ligger runt 35-40.

– De flesta kommer nog hålla på tills de dör. Men om vi inte får in några ungdomar kommer det till slut dö ut, musiken i Fagersta, säger Joel Borking.

Han medger att musiken har förändrats och att tonåringar idag kanske lyssnar mer på DJ:s än på band – men han tror ändå att det finns de som skulle kunna vara intresserade.

– Att skaffa musikprylar – trumset, gitarrförstärkare och gitarrer – innan du kan spela, det gör man ju inte. Det kostar ju en hel del ändå. Det är ingenting som man bara går och köper. Men finns det en utrustad lokal där man kan komma och prova på och kanske upptäcka att det här är min grej, då tror jag att man sedan precis som jag och mina kompisar gjorde kommer in i det och vill ta det till nästa steg.

Kommunen ska bygga ”allaktivitetshus”

Kommunen har skrivit in i sin Vision för 2030 att Fagersta ska fortsätta ha ett rykte om sig som musikstad.

– Fagersta har ju historiskt sett varit en musikstad. Man kan gå långt tillbaka och hitta kända namn som kommer från Fagersta. Sedan i nutid är naturligtvis the Hives det stora namnet, säger Sune Andersson (S), utbildnings- och fritidsnämndens ordförande.

Sune Andersson (S), ordförande i utbildnings- och fritidsnämnden. Foto: Ellinor Eriksson/SVT

Det är möjligt att man kommer att ha replokaler i det så kallade allaktivitetshus som man planerar att bygga.

– Det är ju något som vi ser ett stort behov av, ett sådant här hus där man kan samla många olika föreningar och också sådana som vill jobba med musik. Senaste åren kanske det inte har varit lika hett att bilda band i Fagersta. Men vi hoppas att det ska komma en ny generation som vill ta tag i det här med att bilda band, säger Sune Andersson (S).

”Vi är ju ingen storstad”

Just nu ligger förslaget i budgetberedning och allaktivitetshuset kan börja byggas tidigast om ett par år.

Kommer Fagersta att fostra ett nytt the Hives?

– Ett nytt the Hives kanske vi inte ska räkna med, vi är ju ingen storstad, men vi vill iallafall hålla musikintresset igång i stan, säger Sune Andersson.

Joel Borking är mer optimistisk.

– Det beror ju helt på vad som händer. Framför allt tror jag att det skulle behövas en knutpunkt för banden, som en fritidsgård för musik, så att man får chansen att prova på. Då är det fullt möjligt, säger han.

Se hela klippet: Hög medelålder i Fagerstas replokaler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.