Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning kommenterar coronautbrott på högskolor. Foto: TT/SVT

Högskoleministern ryter ifrån: Skärp er studenter

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av smittspridningen av coronaviruset bland högskolestudenter höll Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, en pressträff på fredagen.

– Det är inte acceptabelt att agera på något annat sätt än att ta ansvar, säger Matilda Ernkrans.

Den senaste tiden har det rapporterats om flera coronautbrott på högskolor runt om i landet. På bland annat Mälardalens högskola i Västerås och Linköpings universitet har en mängd studenter bekräftats smittade. I båda fallen pekas fester ut som källan till utbrotten.

– Ni är tyvärr alldels för många studenter som inte tar ansvar och nu måste ni skärpa er. Vi kan inte ha att högskolor och universitet blir coronasmittkluster, säger Matilda Ernkrans.

Utbrott i åtta regioner

Även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson medverkade under pressträffen. Enligt myndigheten har så många som åtta regioner rapporterat utbrott som kopplas till högskolor eller universitet.

– Hittills har 200 studenter smittats den här hösten, och det är mycket stor risk att det blir fler, säger Johan Carlson.

Enligt Mälardalens högskola har totalt 112 personer blivit smittade av coronaviruset i samband med flera studentfester som ordnats i Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.