Två elever utanför Lindgårdsskolans entré.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du reaktionerna efter beskedet om att högstadiet på Lindgårdsskolan läggs ner. Foto: Ulrika Westerberg/SVT

Högstadiet på Lindgårdsskolan i Fagersta läggs ner – 80 elever berörs

Uppdaterad
Publicerad

Efter år med stora ekonomiska underskott ser kyrkorådet ingen annan utväg än att stänga högstadiet på Lindgårdsskolan.

– Nu kan vi inte skjuta till av församlingens pengar längre för att hålla liv i högstadiet, säger kyrkoherde Henrik Rydberg.

Under flera år har Västanfors Västervåla församling som driver skolan, dragits med miljonunderskott. Trots en omsättning på 10 miljoner visar det senaste bokslutet ett minus på 4,5 miljoner.

– Det beror på att skolan är för liten. Man kan inte driva en högstadieskola med drygt 80 elever för det är sådana komplicerade personalkostnader, förklarar Henrik Rydberg.

Församlingen har länge letat efter större lokaler för att kunna ta in fler elever men inte hittat något som passar. Nu ser kyrkorådet ingen annan lösning än att lägga ner årskurs 7 till 9, vilket Fagersta nyheter har rapporterat om.

Henrik Rydberg, kyrkoherde i Västanfors Västervåla församling. Foto: Ulrika Westerberg/SVT

Två av av eleverna som måste byta skola till hösten är Temesgen Andom i åk 8 och Hamza Yazji i åk 7.

– Jag blev chockad och väldigt ledsen. Att börja på en ny skola sista året kanske inte är det bästa eftersom jag har nationella prov och får nya lärare som ska bedöma mig, som inte vet hur jag annars jobbar, säger Temesgen Andom.

– Det är många i klassen som är ledsna, säger Hamza Yazji.

Det är ännu oklart vad som händer med personalen.

Kommer ni behöva säga upp personal?

– Ja, det är ju stor fara för det förstås. Men hur många och vilka yrkeskategorier är för tidigt att säga, säger Henrik Rydberg.

I klippet hör du reaktionerna efter beskedet om att högstadiet på Lindgårdsskolan läggs ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.