Sofia kallar sig själv för ”Foodprep-queen”. Foto: Privat

Hon är drottning av matlådor – så fungerar det

Uppdaterad
Publicerad

27-åriga Sofia från Västerås har ett stort intresse – hon organiserar sitt liv genom goda och vällagade matlådor. Och många inspireras av den smarta matlösningen.

– Det är fantastiskt hur många som hör av sig, säger hon.

Det hela började med att 27-åriga Sofia Lindström från Västerås ville gå ner i vikt – och det gjorde hon med råge.

– Jag gick ner 30 kilo. Och rutinerna fastnade. Men det är så mycket mer än så nu, det är en livsstil som verkligen fungerar, säger hon till SVT Nyheter Västmanland.

Begreppet ”Food prep” kommer från USA och används flitigt inom fitness-världen men Sofia har tagit den vanligtvis lite tråkiga metoden till en helt ny nivå.

– Jag älskar att laga mat och det måste inte vara tråkigt. Min mat är vällagad och god, det är tricket för att inte tröttna.

6.000 följare

Och många inspireras av Sofias färgglada matlådor. Nu har hon nästan 6000 följare på sitt Instagram-konto eatandtrainwithsofia. Knepen är egentligen enkla.

– Jag lagar mat i en och en halv timme varje söndag. 20 matlådor blir måltider från söndagens middag till fredagens lunch för mig och min sambo. Och på helgen är det fritt.

Hon menar att vardagslivet blir enklare med den här metoden för matintag.

– Vi får mer tid för varandra och för roliga saker samtidigt som man får äta god mat. Och vi lägger 700 kronor i veckan på kostschemamaten och då ingår mellanmål, så man sparar pengar också.

Potatis fungerar sämst

Ett av de recepten som flest personer jublat åt är hemmalagade kycklingköttbullar i tomatsås med pasta.

Vad fungerar inte i lådan?

– Potatis är ju ingen hit att värma. Men om man gör klyftor eller gratäng så går det bra.

Tröttnar ni inte på att äta samma mat en hel vecka?

– Nej, den är ju så god! Favoriten är köttfärssås och spaghetti, det gör vi ofta, säger hon.

På söndagarna får följarna en bild på alla matlådor och sedan följer recepten med instruktioner, gram och kalorier.

– Folk tycker först att det verkar tråkigt men det kan bli roligt och så har man massa tid till ännu bättre mat på helgerna, säger Sofia som nu siktar mot att inspirera ännu fler till matlådemarathon.

Bli ett matlådeproffs: Så lyckas du med food prep

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.