Ett trasigt så kallat P.I.P.-implantat. Foto: TT

Hon fick silikon i lymfsystemet efter bröstoperationen

Uppdaterad
Publicerad

Plastikkirurgen visste att silikonimplantatet var trasigt – men berättade det inte. 25-åriga Emelie i Västmanland har anmält honom till IVO, som har valt att kritisera honom. Emelie, som inte vill gå ut med sitt efternamn, kommer sannolikt att få leva med silikon i lymfkörtlarna resten av sitt liv.

Redan i tidiga tonåren bestämde sig Emelie för att hon ville operera brösten. En vecka efter 18-årsdagen 2009 åkte hon till en klinik i centrala Stockholm och gjorde det första ingreppet.

– Jag hade förtroende för kirurgen. Jag hade flera kompisar som hade opererat sig hon honom. Och det blev bra, första gången, säger Emelie.

De implantat som hon fick inopererade kom från det franska företaget Poly Implant Protèse – så kallade P.I.P.-implantat. 2010 förbjöds P.I.P.-implantat efter att man upptäckt att de lätt går sönder, och i vissa fall innehåller ett ämne som irriterar vävnaden.

Bytte ut implantaten på samma klinik

Emelie bestämde sig för att byta ut sina P.I.P.-implantat i oktober 2014. Hon gick då tillbaka till samma klinik.

I samband med den operationen upptäckte en sjuksköterska att det högra implantatet var trasigt när det togs ut – men det fick Emelie inte veta. Kirurgen skrev istället i journalen att båda implantaten var intakta, och hon skickades hem.

Första veckorna efter operationen led hon av fula sår, stora som femkronor, som grävde sig allt djupare in under brösten. Hon åkte skytteltrafik till kliniken i Stockholm för olika korrigeringar, men lyckades trots detta inte undvika att få tydliga ärr från operationen.

Hösten 2015 la Emelie märke till att hennes lymfkörtlar var svullna.

– Jag trodde att jag var förkyld. Men efter flera veckor var svullnaden kvar, och jag ringde vårdcentralen. De hade ingen aning om vad det kunde vara, och skickade mig vidare till bröstenheten i Västerås. Så jag fick komma och ta prover där, säger Emelie.

Lymfkörtlarna fulla av silikon

Undersökningarna på Västmanlands sjukhus visade att hennes lymfkörtlarna var fulla av silikon. Den enda rimliga förklaringen var att detta silikon kom från det trasiga implantatet som plockades ut 2014 – och som Emelie inte fått information om.

Hon fick komma tillbaka till kliniken i Stockholm, där kirurgen som opererat henne inte längre jobbade kvar. En annan kirurg skrapade rent i proteshålan, lyfte om brösten och tog bort ärr – ett jobb Emelie är mycket nöjd med. Men de silikonfyllda lymfkörtlarna kommer hon att få leva med resten av livet.

– Det syns inte utanpå, men känner man i mina armhålor är det som vindruvor. Det orsakar irritation och smärta. Men plockar man bort dem kan jag drabbas av lymfödem, så man har rekommenderat mig att inte göra det.

Hur ont hon har kan variera.

– När jag blir förkyld blir de extra svullna och då får jag jätteont, säger Emelie.

IVO kritiserar kirurgen

Enligt henne är det många som får liknande problem efter att ha opererat brösten – och i synnerhet hos just den kirurg som opererade henne.

Hon anmälde honom till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som konstaterade att inte har gett henne en sakkunnig vård i samband med bytet av bröstimplantaten. Enligt myndigheten är det uppenbart att silikonet i Emelie lymfkörtlar kommer från det gamla implantatet. IVO anser att kirurgen dels var skyldig att informera Emelie om att det implantatet var trasigt när det togs ut – och att han dessutom hade kunnat mildra förloppet genom en mer noggrann mekanisk rengöring av proteshålan.

I IVO:s register finns ett antal anmälningar mot den aktuella kirurgen från de senaste åren, men de har inte lett till kritik från IVO. Emelie tror inte att det är alla som vågar anmäla – och i sociala medier förekommer flera skräckhistorier om just honom.

SVT Nyheter Västmanland har sökt kirurgen, men han har inte gått att nå.

”Önskar folk kunde se bättre på sig själva”

Emelie säger att det var hennes livs största misstag att operera brösten.

– Jag önskar att folk kunde se lite bättre på sig själva och inte operera sig. Hur fina bröst jag än har idag var det inte värt det. Jag skulle hellre ha hängiga bröst och ett friskt lymfsystem, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.