Många förbjudna bröstimplantat trasiga

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått över två år sedan det franska bröstimplantatet PIP, Poly Implant Prothèse,  förbjöds över hela världen.

Nu visar den första svenska studien gjord i Göteborg att var femte kvinna som opererar om sig har fått implantat som går sönder.

Maria Ruprecht från Gävle är en av drygt 4000 kvinnor i Sverige som fått dom franska förbjudna bröstimplantaten, PIP  inopererade.

Efter sex barnafödslar och nio års amning bestämde hon sig att betala 47.000 kronor för en bröstoperation. Fyra månader efter operationen förbjöds PIP i Sverige. Nu har hon bytt ut dem mot nya implantat och betalat ytterligare 15.000 kronor.

Farliga bröstimplantat

– 15.000 kronor kanske inte är så mycket pengar om man tänker på vad jag hade i kroppen, men det är mycket pengar eftersom jag redan hade betalt så mycket för implantat som det var livstidsgaranti på, säger Maria Ruprecht.

För henne var det oron och ovissheten som ledde till att hon opererade sig igen. Implantaten var hela men ett var grumligt när de togs ut.

Antalet trasiga minskar efter 2009

Bröstimplantatet PIP förbjöds när franska myndigheter upptäckte att företaget Poly Implant Prothèse,  använde ett silikon som inte var avsedd för människor.

Art Clinic i Göteborg har opererat in PIP-implantaten på cirka ettusen kvinnor, nu har 250 opererats igen och i en hittills opublicerad studie konstateras att var femte omopererad kvinna hade trasiga implantat.

Pelle Sahlin är plastikkirurg på Art Clinic och ansvarig för studien.

–Proteser tillverkade efter halvårsskiftet 2006/2007 har en väsentlig ökad frekvens trasiga proteser, uppemot 20 procent. Från 2008/2009 minskar antalet trasiga proteser.    

Silikonet kommer inte ut i kroppen

Pelle Sahlin betonar att de trasiga proteserna inte leder till att silikonet kommer ut i kroppen, utan det stannar i proteshålan. Men ett problem är att det är inte helt lätt att upptäcka ett sprucket implantat på en kvinna. Hon kan vara helt utan symtom.

–Symtommässigt kan man inte upptäcka det, man kan göra ultraljud, magnetröntgen och så vidare så vägleder det en i beslutet, säger Pelle Sahlin.

En viktig slutsats av studien är att många kvinnor med de franska bröstimplantaten kan gå omkring med spruckna implantat utan att veta om det.

–Vi räknar med att det är kanske omkring tio procent som har spruckna implantat.

–Nu vet vi att det inte är hälsofarligt, men jag tycker man ska söka upp sin kirurg och jag rekommenderar årliga kontroller med ultraljud.  

Läkemedelsverkets rekommendation väntas

Läkemedelsverket har ännu inte kommit med sin slutrapport om PIP, och vilka framtida rekommendationer som ska göras.

Utredare Gert Bruse, ser allvarligt på resultaten av Göteborgsstudien.

–Jag har inte fått in de här uppgifterna ännu, förrän nu av er, men så snart vi fått in dem från klinikerna så kommer vi att ha samråd med Socialstyrelsen hur vi ska göra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Farliga bröstimplantat

Mer i ämnet