Så vill de lösa Salas ekonomiska kris – på olika sätt

Uppdaterad
Publicerad

Den allra äldsta och yngsta befolkningen i Sala växer och pressar äldrevården och skolan hårt. Samtidigt måste kommunen vända ett underskott på 36,4 miljoner kronor.

Kommunalråd Anders Wigelsbo (C) menar att hans minoritetsstyre har kontroll över ekonomin och de besparingar som behöver göras för att vända underskottet på två år. Han vill även starta en ny grupp i kommunen där ekonomin regelbundet diskuteras över partigränserna.

– Den parlamentariska gruppen skulle vara ett ställle där man träffas och pratar med varandra under avslappnade former, säger Wigelsbo.

Kalla handen från oppositionen

Oppositionen har sagt nej till att medverka i en sådan grupp och menar att läget är så pass allvarligt att Sala kan behöva hjälp utifrån. Oppositionsråd Ulrika Spårebo (S) hävdar att en kriskommission behövs.

– Sala behöver extern hjälp i processen, det behövs starkare resurser än en parlamentarisk grupp, säger Ulrika Spårebo (S).

I inslaget ovan kan du höra politikernas förslag om hur Salas ekonomi ska förbättras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.