Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör ljudupptagningar från dagens förhör där den åtalade kvinnan pressades av åklagaren och Karl Hedin fick frågor om giftet karbofuran.

Karl Hedin förhördes om besöket hos medåtalade paret: ”Kan ha pratat om gift”

Uppdaterad
Publicerad

Under den andra rättegångsdagen förhördes Karl Hedin och de medåtalade paret om deras hantering av giftet karbofuran.

SVT:s reporter Susanna Ahnlund summerar dagen som något av en besvikelse för åklagaren Lars Magnusson.

Kammaråklagare Lars Magnusson menar att stora delar av bevisning mot de misstänkta i jaktbrottshärvan finns i de inledande förhören med den åtalade kvinnan. Förhör som hölls innan hon drog sig ur utredningen.

Lars Magnusson hade hoppats på att få spela upp förhören – men rätten sa nej till det.
Anledningen var att kvinnan har rätt att säga nej till att vittna mot närstående, i det här fallet hennes man, vilket hon inte vill.

Rätten menar också att kvinnan inte heller hade någon försvarare vid de här förhören. Nu när hon är misstänkt och åtalad blir det konstigt att spela upp förhör då hon inte hade någon försvarare, resonerade rätten.

Istället fick Lars Magnusson förhöra kvinnan via länk från ett mindre rum i tingsrätten. Kvinnan valde då att inte svara på frågor som handlade om hennes inledande anklagelser mot Karl Hedin och sin man. Hon hänvisade till breven hon skrivit och förklarade att hon mådde mycket dåligt under tiden som hon tog kontakt med polisen. 

Även hennes man svarade korthugget på åklagarens frågor.

När det gäller förhöret med Karl Hedin medgav företagsledaren att han intresserat sig för och forskat i olika gifter som går att döda varg med, men han nekar till att han skulle ha lämnat över gift till paret.

Det var nära att Magnusson inte heller fick förhöra de poliser som hade kontakt med kvinnan när hon vittnade mot sin man, men rätten gav tillstånd till det förutsatt att frågorna inte handlar om kvinnans vittnesmål.

Onsdagens förhandlingar kommer därför att inledas med förhör av poliserna. SVT kommer att vara på plats och direktrapportera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta jaktbrottshärvan i Västmanland

Mer i ämnet