Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i klippet där Norbergspolitikern Olle Rahm berättar om skadegörelsen som han tror är kopplat till hans förtroendeuppdrag. Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Dotterns bil fick däcken uppskurna utanför S-politikern Olle Rahms hus i Norberg

Uppdaterad
Publicerad

Under augusti har Norbergspolitikern Olle Rahm (S) blivit utsatt för skadegörelse vid sitt hem. Han är övertygad om att det var relaterat till hans politiska uppdrag.

– Det är trist att man inte kan skilja på sak och person, utan ger sig på mig som privatperson, säger han.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har gjort en djupare analys av hat och hot mot förtroendevalda. Den visar bland annat att ledande förtroendevalda, ordförande och vice ordförande har 30 procent högre risk att utsättas för hot, trakasserier och våld.

Attackerad på nätet

Olle Rahm (S) har flera ordförandeposter. Han är ordförande i sociala utskottet i Norberg, ordförande för södra Dalarnas Räddningstjänstförbund och är Valnämndens ordförande i Norbergs kommun.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Men han har aldrig tidigare känt sig hotad på det här viset, berättar han.

– Jag har blivit lite försiktigt attackerad på nätet tidigare. Det är mer att man har tyckt saker om mig, vad jag har sagt och vad jag har gjort, säger Olle Rahm.

Händelsen på hans garageuppfart, där hans dotters bil var parkerad, polisanmäldes.

Var fjärde politiker upplevde trakasserier, hot eller våld under år 2020, visar trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet. Undersökningen visar även att hot och hat har ökat i samband med valåren. Hur politikerna upplever tryggheten under valåret 2022 kommer att redovisas senast i november 2023 hos Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Även Fagersta-posten har tidigare rapporterat om vandaliseringen av bilen på Olle Rahms garageuppfart.

I klippet berättar Olle Rahm (S) mer om händelsen utanför sitt sitt hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet