Drygt 34 kilo amfetamin låg nedgrävt vid ett industriområde i Hallstahammar. Det var en hundägare som larmade polisen sedan hon sett något hon uppfattade som konstigt. Foto: Ur polisens förundersökning

Hundägare upptäckte knarkgömman i Hallstahammar

Uppdaterad
Publicerad

En hundägares känsla av att hon såg något ”konstigt” ledde till ett av de största beslagen av amfetamin hittills i länet. Drygt 34 kilo amfetamin låg nedgrävt i en grushög i Hallstahammar.

De åtalade männen, 61 och 63 år, nekar till att ha något att göra med knarkfyndet. De båda är åtalade för synnerligen grovt narkotikabrott och den 23 november ställs de inför rätta vid Västmanlands tingsrätt.

Då hoppas kammaråklagare Carl-Johan Norström att de ska börja prata. Under förundersökningens gång har ingen av dem varit särskilt pratsamma i förhören. 61-åringen har själv sagt flera gånger att han inte törs och att han är rädd, det framgår i förundersökningen.

Svårt att kartlägga

– Som vanligt i såna här stora narkotikamål har vi jättemånga frågor, men svaren är få. De törs inte, säger Norström.

Vilka roller påstår du att de här två har haft?

– Det vet vi inte. Det är svårt att kartlägga organisationen bakom när ingen pratar.

Vem är huvudmannen då?

– Det vet vi inte heller. Men det var ingen tillfällighet att narkotikan låg där, det skulle vidare någonstans, ut på marknaden.

Inga fingeravtryck

Ärendet som fått namnet ”Hammar” i polishuset har sysselsatt många. Men något dna eller fingeravtryck på partiet har inte gått att hitta.

Narkotikan låg förpackad i 37 paket. 61-åringen greps kort efter att han varit vid gömman och grävt.

– Då hade han grävt upp 17 paket, säger Norström.

63-åringen: En fälla

61-åringens förklaring var att han fått höra att det skulle finnas pengar nedgrävda i grushögen. Men av vem han fått höra det har han inte velat berätta.

63-åringen däremot har i förhör sagt att han berättat för 61-åringen att det låg knark i grushögen, kanske upp till tio paket.

Anledningen till att han visste det var att han fått ett anonymt sms någon månad innan. Ett sms som han beskriver som en ”fälla”.

”Ville få bort mig från banan”

– Det stod något om att det låg grejer i en grushög i Hallstahammar och att det var mitt ansvar. Någon var trött på att det inte funkade, säger 63-åringen i förhör.

På förhörsledarens fråga vad 63-åringen menar med fälla svarar han:

– Att det var någon som ville sätta dig mig och få bort mig från banan helt enkelt.

Meddelandet hade ingen avsändare, enligt 63-åringen. Bara ett nummer.

Raderade sms-et

Sedan ska 63-åringen ha raderat meddelandet och polisen har inte lyckats återskapa det. Åklagaren menar att det inte funnits något sms.

– Jag påstår att det är de här två som ligger bakom gömman, säger Carl-Johan Norström.

Det var den 30 juli som en hundägare hörde av sig till en polis sedan hon sett en grå bil som parkerad vid några grushögar på Energigatan. Hon hade reagerat på en mansperson som stod där.

Intressant tips

Polisen tyckte att det var intressant och de åkte dit senare under dagen eftersom de inte hade något annat uppdrag för tillfället. De såg inget speciellt men ringde för säkerhets skull efter en hundpatrull.

– Informationen kändes intressant erfarenhetsmässigt då vi tidigare hittat vapen, narkotika och stöldgods på liknande platser, säger polisen som fick tipset.

Hunden markerade nästan direkt när han kom till platsen och polisen hittade paketen. Men de lät narkotikan ligga kvar – de ville se vem som skulle hämta dem.

När 61-åringen dök upp, två dagar senare, kunde spanarna med kodnamn ”November 111”, ”November 112” och ”November 113” följa grävarbetet. Sedan slog de till.

Rättegången inleds den 23 november och avslutas den 27 november.

LÄS MER: ”Amfetamin värt miljoner”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.