Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en tuff arbetsmiljö”, säger anstaltschefen Heini Lindell. Hör hur Salberga ska klara personalläget. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Inlånad personal räddar anstalten Salberga – anstaltschefen: ”Högt tryck”

Uppdaterad
Publicerad

Anstalten Salberga i Sala är underbemannade och tvingas låna personal för få ihop verksamheten. Samtidigt är fängelset överfullt med intagna.

–  Arbetsmiljön påverkas av att vi har haft svårigheter att rekrytera personal. Det har varit slitsamt för personalen, framför allt under våren, säger Heini Lindell, anstaltschef på Salberga.

Personal riktar skarp kritik mot Kriminalvården i SVT:s kartläggning av anstalterna i Sverige. Anställda larmar bland annat om en ansträngd personalsituation, dålig arbetsmiljö och bristande säkerhet på anstalter med högst säkerhetsnivå, så kallade klass 1-anstalter. Enkäten som SVT skickade ut saknar svar från Salberga.

Salberga är tredje störst bland klass 1-anstalterna i Sverige och många har arbetat relativt kort tid på anstalten, visar siffror från fackförbundet Seko. Enligt statistik från 2021 har nästan 40 procent av de anställda jobbat kortare än två år.

Kortsiktig lösning

Enligt anstaltschefen Heini Lindell är bakgrunden till personalbristen ett utökat platsantalet på Salberga och att man inte lyckats rekrytera tillräckligt med personal under året. Därför har Salberga behövt låna personal från andra häkten och anstalter i Sverige sedan i somras.

I klippet berättar anstaltschefen om åtgärderna för att lösa personalsituationen på Salberga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Andergard, Seko Region Mitt berättar i klippet om hur situationen med överbeläggningar på anstalten Salberga i Sala påverkar både anställda och intagna. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Larmen inifrån anstalterna

Mer i ämnet