I slutet av december börjar en kort film om biocider, som de skadliga kemikalierna kallas, rulla på biodukarna i Västerås. Tanken är att informationsfilmen ska få västeråsarna att bli mer medvetna konsumenter och få större kunskap om de skadliga kemikalierna.
Biocider är bekämpningsmedel som bland annat används för att behandla textilier och varor. De skadliga kemikalierna finns bland annat i sportkläder, matlådor och kuddar.
– En biocidprodukt kan vara ett ämne eller en blandning som ska ta död på eller oskadliggöra skadliga och irriterande organismer som bakterier, mögelsvampar eller insekter, säger Caroline Söderlund, miljö- och hälsoinspektör.
Går att undvika
När biocider hamnar i naturen påverkar de levande organismer, djur och växter och kan bidra till att bakterier blir resistenta mot antibiotika. Det kan exempelvis ske genom att en tröja, som innehåller biocider, tvättas och kemikalierna då lossnar och till sist rinner ut med tvättvattnet till reningsverket och Mälaren.
Exempel på biocider är silver, triklosan, antimögelmedel och formaldehyd och finns i många olika varor. Förutom sportkläder finns biocider även i kylskåp, knivar, madrasser, badkar, tandborstar och skor. Om man vill undvika biocider finns det några goda råd att följa som konsument.
– Undvik kläder och varor som är behandlade med bakteriedödande ämnen. Undvik varor som är märkta med anti-mögel, anti-bateriell eller anti-odör. Om det inte finns någon märkning i kläderna så fråga i butiken vad varan innehåller, de måste svara inom 45 dagar, säger Caroline Söderlund.