Idag fortsätter rättegången

Uppdaterad
Publicerad

När rättegången återupptas idag är det dags för åklagaren och försvararens slutpläderingar.

I onsdags inleddes rättegången i Västmanlands tingsrätt mot den 36-årige man som står åtalad misstänkt för att ha dödat två personer på Ikea i Västerås, den 10 augusti. Vid rättegången i onsdags erkände mannen grov misshandel och vållande till annans död, men nekar till att uppsåtet skulle ha varit att döda. Tvärt emot vad han tidigare sagt under förundersökningen och vid den rättspsykiatriska undersökningen.

Precis som i polisförhören gav 36-årigen en svårbegriplig förklaring till det som hänt. När åklagaren Eva Morén frågade varför, så svarade mannen att han kände sig orättsvist behandlad och att han gjorde det för att få fred och frid.

Knivdådet på Ikea

Under den första rättegångsdagen hörde också flera vittnen. Bland annat vittnade en kvinna som arbetar på möbelvaruhuset. Hon beskrev hur hon hörde höga skrik och hur hon möttes av en blödande kvinna på avdelningen för husgeråd. 

När rättegången återupptas idag, klockan 09.30, som du kan följa direkt här på vår sajt, kommer åklagaren och försvaret hålla sina slutpläderingar. Åklagaren vill att 36-åringen fälls för mord i två fall och sedan utvisas. 36-åringens försvarare Per-Ingvar Ekbland, har motsatt sig utvisningsbegäran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet