Foto: TT

Idag införs den nationella flygskatten i Sverige

Publicerad
Sverige är ett av världens billigaste flygländer. Men att kunna fynda en flygbiljett för under hundralappen till Berlin eller London kommer snart vara ett minne blott. Från den 1 april införs en nationell flygskatt i Sverige.

Att kunna flyga väldigt billigt är något vi svenskar har blivit vana vid. Sverige är ett av världens tio billigaste flygländer. Det visar en sammanställning som flygsökmotorn Kiwi gjort.

Avståndsbaserad skatt

Flygskatten är en avståndsbaserad skatt, det vill säga ju längre man flyger desto dyrare är skatten. Skatten har tre nivåer: Flygresor till ett land inom Europa, även inrikesresor, blir 60 kronor dyrare. För resor till länder utanför EU blir skatten 250 kronor, om resan inte är längre än 600 mil. Längre resor än så blir 400 kronor dyrare”.

Eftersom det är flygbolaget som blir skatteskyldigt är det svårt att säga hur mycket resenären faktiskt kommer att betala. Flera flygbolag har redan sagt att de kommer höja priset på flygbiljetter när skatten införs, men det är upp till varje flygbolag att besluta.

Skatten kan bara tas ut vid start från svensk flygplats, så för resor inom Europa eller längre bort så betalar resenären bara skatt för utresan.

Majoritet av svenskarna är för flygskatt

Stödet för flygskatten har ökat på ett år, visar en Ipsos-undersökning som Dagens Nyheter har skrivit om.

För ett år sedan var 44 procent positiva till en flygskatt – och i år är det en majoritet, på 53 procent.

När regeringen lade fram de första förslagen hotade allianspartierna att försöka avsätta ansvarig minister, vilket även Sverigedemokraterna ställde sig bakom.

I det slutgiltiga förslaget hade regeringen trätt tillbaka på flera punkter. I mätningen är det framför allt andelen osäkra väljare som minskat. Motståndarsidan är ungefär lika stor som tidigare. Undersökningen genomfördes med 1 029 digitala intervjuer mellan 9 och 19 mars.

Flygplatser i östra Sverige som berörs

Visa

Stockholm-Västerås flygplats

Stockholm-Skavsta Airport

Visby Airport

Örebro Airport

Norrköping Airport

Linköping City Airport

Bromma-Stockholm Airport

Stockholm-Arlanda Airport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer