Åtalad. Den 68-årige mannen misstänks för två fall av misshandel sedan han attackerat ungdomar i ett bostadsområde. Foto: Grafik: SVT Design/Truls Wallin

Ilsken ”karate-gubbe” attackerade ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Den 68-årige mannen hade länge varit med och drivit grannsamverkan i kvarteret. När fyra okända bilar dök upp på gatan blev han orolig. Det hela urartade med ett stryptag och en käftsmäll.

68-åringen, som bor i Västerås, åtalas nu för två fall av misshandel.

Det var i juli förra sommaren som en tjej hade födelsedagsfest. Cirka 25 personer var inbjudna. Några av gästerna kom med bil. Ungdomarna stod utanför villan och pratade när en man plötsligt ska ha rusat på en av killarna bakifrån. Enligt killen ska mannen ha tagit ett strypgrepp på honom. Greppet var mycket hårt.

Killen ska ha vänt sig om och frågat vad han höll på med.

”Det här är privat mark”

68-åringen ska då ha sagt att han inte fick vara där – killen förklarade att det fick han visst eftersom det inte var privat mark.

När en annan kille i sällskapet ifrågasatte 68-årigens agerande fick han en käftsmäll. 68-åringen ska sedan ha sagt att han bestämde i området, och gjort karatesparkar i luften samtidigt som han upplyste dem att han hade svart bälte.

En annan granne kom ut och försökte lugna 68-åringen. Han gick hem men var snabbt tillbaka med anteckningsblock och penna för att anteckna bilnumren. Han ska fortsatt ha varit aggressiv.

Polisen upplevde ungdomarna som artiga

Då larmade födelsebarnet i huset polisen och mannen togs med till polisstationen för förhör. Första polispatrullen på plats skrev senare i sin avrapporteringspromemoria:

”Jag upplevde sällskapet som väldigt seriös, korrekta och artiga medan NN (den åtalade) var utåtagerande och hade främlingsfientliga åsikter. Vi tog de allra nödvändiga uppgifter för brottsanmälan, hade vi stannat kvar längre så kunde NN starta något genom hans beteende”.

68-åringen nekar till brott och inledningsvis ville han inte ha någon försvarare. Enligt egna uppgifter har han varit aktiv i områdets grannsamverkan och av den anledningen håller han koll på de eventuella bilar som rör sig på gatan, bilar som han inte känner igen.

Han har inte misshandlat någon och är inte villig att betala skadestånd till de två killarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.