Industrin lockar allt fler kvinnor

Publicerad

Verkstadsindustrin har historiskt sett varit mansdominerad, men i industristaden Karlskoga utbildar sig allt fler kvinnor till just industriarbetare.

På företaget Länsutbildningar lär man upp såkallade CNC-operatörer, alltså personal som arbetar med moderna fräsar och svarvar. Där märker man av en ökning av antalet kvinnor.

– Det har varit ganska många kvinnor de senaste fyra åren, men nu ser vi en ökning. Det känns jättebra, säger Mari Creutz, Länsutbildningar.

Bättre lön
Många har kanske bilden av verkstadsjobb som ett skitigt och tungt arbete, men verkstadsindustrin har förändrats mycket med åren, kanske mer än andra yrken.

– Jag har jobbat lite inom vården och som lokalvårdare. Den största skillnaden är lönen och det är inte lika tungt fysiskt, säger Teija Pekkala.

Goda exempel
Nobel Biocare är ett exempel på företag i Karlskoga som har stor andel kvinnor. Där jobbar i dag 46 procent kvinnor i produktionen. Att det finns många kvinnor inom verkstadsindustrin lockar också fler att söka sig dit.

– De behöver finnas goda exempel. Har man hört talas om och sett kvinnor inom industrin då blir det ett alternativ man tittar lite mer på, säger Margareta Norling, chef Arbetsförmedlingen.

Peter Förnell

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer