Per Granström får inte jaga i det vanliga området på grunda v svinpesten. Istället blev det premiär i grannkommunen. Foto: Foto: Lars Pehrson / SvD / TT /Privat

Ingen älgjakt i Fagersta – Per fick jaga i grannkommunen: ”Jag har fått lite frisk luft”

Publicerad

På söndagen började älgjakten i Västmanland, men i stora delar av norra länet är det – på grund av svinpesten – jaktstopp. Per Granström från Hyppenbennings jaktlag har därför gästat ett jaktlag i Skinnskatteberg när det vankades premiär.

– Det är inte det roligaste just nu. Nu får man försöka vara med och gästjaga på andra jaktlag om det går. Man blir utan älgkött också. Det är lite tråkigt, säger jägaren Per Granström som var den som hittade första fallet av svinpest i Fagersta kommun.

Han räknar med att det inte kommer bli någon jakt i området under en lång tid framöver.

– Man har börjat acceptera det. Vi jagar i princip på den marken runt Hyppenbenningen varje lördag. Det är inte bara älg utan också rådjur och vildsvin under den tiden. Det känns lite tomt.

Han har dock fått komma ut i naturen under premiärdagen, då i trakterna kring Skinnskatteberg – på rätt sida restriktionerna.

– Jag har fått lite frisk luft och hört hunden skälla, men vi fick ingen älg i dag, säger han.

Quiz: Vad vet du om älgjakten?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Quiz: Vad vet du om älgjakten? Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.