På en fritidsbank lånas sport- och fritidsutrustning ut gratis. Foto: svt

Fritidsbanker istället för sportoteksbuss

Publicerad

I flera kommuner tittas det nu på att starta fritidsbanker, som bibliotek fast med sport- och fritidsutrustning för invånarna att låna gratis. Det efter att planerna på en länsgemensam ”sportoteksbuss” lagts ner.

– Vårt mål är ju att det ska finnas en fritidsbank i varje kommun och i Västerås kanske flera eftersom det är en större stad, säger Maria Engelfeldt, distriksidrottschef.

Ingen buss

Som SVT tidigare rapporterat hade länsidrottsförbundet planer på en gemensam ”sportoteksbuss” i länet. En buss fylld med sport- och fritidsutrustning som skulle rulla i hela länet och där barn- och unga skulle kunna låna utrustning gratis.

Men svårigheter att få till finansiering och praktiska delar har nu gjort att de planerna lagts ner. Istället är tanken att kommunerna ska skapa egna fritidsbanker, i lokaler på hemmaplan men med samma syfte.

”Alla kan låna”

På ett möte nyligen presenterades konceptet, som startades som en ideell förening i en litet samhälle i Värmland, för de Västmanländska kommunerna.

– På fritidsbanken samlar vi in begagnad sport- och fritidsutrustning och lånar ut gratis, till vem som helst. Alla kan låna, oavsett ålder och ursprung, berättar David Mathiasson från Fritidsbanken Värmland.

– Vi har också tagit ställning till att man tjänar inga pengar på den lokala fritidsbanken, man hanterar heller inga pengar vid insamling eller utlån. Det är viktigt, säger David Mathiasson.

Positiv respons

Bland representanterna på träffen fanns flera som var angelägna att få ta med idén hem till sin kommun och börja jobba direkt. Exempel är Köping och Arboga.

– Det jag tar med mig det är att det här bara är någonting vi måste få till, säger Anders Eriksson, enhetschef anläggning, kultur och fritid, Köpings kommun.

– Det här är ju en jättebra grej, jag åker genast hem för att förankra hos chefer och politiker för att få köra igång, säger Anna-Lena Pligg, föreningskonsulent i Arboga kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer