Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är åtgärderna som ska förhindra nya svinpestutbrott – men riskerna ökar om besökare sorterar fel, menar Vafabs Ludvic Ericsson. Följ med in på tippen i Fagersta. Foto: SVT

Inget matavfall till lunch för vildsvinen på tippen i Fagersta – som öppnat på nytt efter svinpesten

Uppdaterad
Publicerad

Vad som tros vara Ground zero för svinpestutbrottet i Fagersta – soptippen – har nu öppnat på nytt. Och eftersom mat ibland slängs fel ska hushållsavfallet tältas in.

Ur bakluckor och släp flyger avfall som hamstrats sedan hösten ner i källsorteringskärlen på Sänkmossens återbruk nu när de öppnat upp efter påskhelgen.

– Man kan ju inte samla på sig allt, säger Sonny Ågren om sitt val att låta en guldfärgsbeprydd vas avsluta sina dagar bland andra färgade glasföremål.

Afrikanska svinpestutbrottet

Nedför en slänt där det förstärka vildsvinsstängslet löper längs en kullkam hopar sig åter igen matavfallet inne i ett tält.

Stängdes i september

Efter att döda djur som hittats i närheten ifjol visade sig vara smittade med afrikansk svinpest stängde Vafab ner Sänkmossen den 6 september 2023.

– Vi brände flera kadaver här, säger Ludvig Ericson, Vafab Miljös tillförordnade planeringsenhetschef, och pekar på ett asfalterat område bakom det förstärka tältet för matavfall.

Att djuren fått i sig smittat kött är en av huvudteorierna om utbrottets orsak – möjligtvis importerad mat eftersom afrikansk svinpest knappt ens längre bekämpas i andra delar av Europa

– Ja, här ligger nån form av fläskkött, säger Ludvig Ericson och pekar ner mot betonggolvet.

Samlat avfall på hög

Bakom anläggningen ligger platsen där både de döda vildsvinen och en stor del av de befintliga matresterna sorterades för att hamna på bål. Detta medan Fagersta kommun gick in en slags skogslockdown medan Jordbruksverket med hjälp av jägare fick bukt med utbrottet.

Tidigare i år lättades restriktionerna i både Fagersta och grannkommunen Norberg, vars egen avfallstipp hållits öppen under perioden. Den har använts av många Fagerstabor under vintern – bland annat av Sonny Ågren, som valt Sänkmossen och nu nästan tömt sin bil på bråte och oönskade attiraljer – medan andra valde att vänta.

– En del avfall har fått ligga på hög i väntan på att utbrottet kom under kontroll, säger Ludvig Ericson på Vafab.

I klippet: Här är Vafab Miljös åtgärder för att minska risken för ännu ett utbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet