Einride och deras förarlösa-lastbil. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Innovationskonferens i Västerås bjöd på spännande ny teknik

Uppdaterad
Publicerad
I Västerås var det dags för konferens med fokus på innovation och startup-företag inom teknik. Ett av dragplåsterna till konferensen var företaget Einride och deras förarlösa-lastbil.

Flera företag fanns på plats i Västerås för att prata om innovation och att vara ett startup-företag.

– Jag är i ärlighetens namn överaskad över att det är såhär många företag och besökare här. Det var inte för så många veckor sen som vi började planera det här så det är jättekul att så många dykt upp, säger Eva Lilja, näringslivsdirektör i Västerås Stad.

Tungviktarna på plats

Det var just ny teknik och innovation som var i fokus på konferensen. Bland annat deltog nya Västeråsföretaget Northvolt i paneldiskussioner och även ABB och olika myndigheter fanns på plats. Hela engagemanget stod Västerås stad och det ABB-ägda företaget Synerleap.

Stort intresse kring unik lastbil

Men bland de olika startup-företagen så var det ett som drog lite extra uppmärksamhet. Företaget Einride fanns på plats och kunde visa upp sin förarlösa-lastbil som helt styrs via fjärrhjälp.

– Vi har tagit fram en helt ny typ av fordon för att ersätta transport så som den ser ut idag. Den använder självkörandeteknik, batterier och el. Det är en kostnadseffektiv lösning som också bidrar till att skapa ett hållbart samhälle, säger Robert Falck vd för Einride.

Våga tänka nytt

Det här låter ju för bra för att vara sant, vad är haken?

Det handlar om att vi måste ta till oss ny teknik. Tekniken finns men som med all ny teknik så måste man göra en omställning. För det är också indirekt hur vi gör saker nu som har orsakat problemen som är i. Därför måste vi utmana och våga tänka nytt, säger Robert Falck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer