Foto: svt

Vem lider av en allvarlig psykisk störning?

Uppdaterad
Publicerad

En person som agerar rationellt, systematiskt och har förmågan att planera och genomföra brott systematiskt hur hänsynslösa och farliga brotten än är anses sällan lida av en allvarlig psykisk störning, det berättar överläkare Marianne Kristiansson vid Rättsmedicinalverket.

– Nästan alla som kommer till oss lider av olika psykiska störningar och diagnoser men det vi bedömer är om de lider av en allvarlig psykisk störning i juridisk bemärkelse.

Vad innebär det att lida av en allvarlig psykisk störning i juridisk mening?

Gryningspyromanen

– Förenklat kan det till exempel betyda att man i samband med brottet eller innan led av en psykisk ohälsa som påverkat personen att begå brottet eller under brottet. Man har alltså inte haft förmåga att agera rationellt och planerande. Det i sin tur påverkar domstolens bedömning av straffet.

Marianne Kristiansson, rättspsykiatriker Foto: JKF PHOTO

Strikt juridisk uppgift för Rättsmedicinalverket

Rättsmedicinalverket är den instans som domstolarna vänder sig till för att få vägledning i hur de ska bestämma straffet. Fängelse eller rättspsykiatrisk vård. För att dömas till vård krävs även att personen har ett pågående behov av rättspsykiatrisk vård. En person som genomför ett brott under drogpåverkan led under brottet kanske av en psykisk störning men gör det kanske inte vid domtillfället.

– Den största skillnaden mellan oss och vården är att vi gör bedömningen till domstolen, inte för patientens skull. Vi är en del av rättsväsendet inte en del av vården.

Likgiltighet för människors liv inte tillräckligt

Generellt kan man alltså säga att den som genomför brott som tillexempel terroristhandlingar eller upprepade mordbränder där människors liv utsätts för fara inte nödvändigtvis lider av en allvarlig psykisk störning i juridisk mening.

– Det finns förstås alltid undantag från detta men generellt kan man säga att är man rationell, systematisk och har en förmåga att planera och genomföra sina brott så uppfylls inte kraven i juridisk mening.

–Är man däremot i sitt agerande likgiltig inför om man blir upptäckt, är impulsiv, irrationell och saknar verklighetsuppfattning blir läget ett annat.

Om den misstänkte inte vill medverka

Mannen som kallas gryningspyromanen har till stor del tigit sig igenom rättegången, går det ändå att göra en bedömning om en person gör likadant hos er?

– De flesta som kommer till oss väljer att prata men om de inte gör det så lämnar vi ändå en bedömning till domstolen för det är vi skyldiga att göra.

Rättsmedicinalverkets utredare tittar vid varje bedömning på det specifika brottet och hur det har genomförts. Till sin hjälp har de polisens förundersökning, patientjournaler, tidigare utlåtanden och socialtjänstens utredningar bland annat.

–Man tittar också på hur personen fungerar socialt i samhället och i relationer till andra människor. Kan personen försörja sig och sköta sitt hem och sin hälsa?

Anser utredarna att det finns osäkerhetsfaktorer i bedömningen, tillexempel för att personen vägrat medverka anger man även det i utlåtandet.

Bedömningar kan ändras från brott till brott

 Eftersom man tittar på varje enskilt brott kan en person som inte ansetts lida av en allvarlig psykisk störning tidigare ändå få den bedömningen vid ett annat brott.

– Våra bedömningar är helt knutna till det nuvarande brottet, därför kan bedömningen förändras.

Rättsmedicinalverket har 4 veckor på sig att genomföra en utredning när domstolen skickat en begäran om personen sitter häktad, annars 6 veckor. Bedömningarna sker vid någon av verkets anläggningar i Stockholm eller Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gryningspyromanen

Mer i ämnet